Информације о аутору _

Приказ табеле садржаја

Кратак увод

Немам много рећи о себи. Интересује ме све од прављења укулела до аудио продукције, рада рукама и сл. Корисник сам ГНУ/Линукс базираних система од 2006. године. Бавим се аматерском музичком продукцијом од 2002. године са акцентом на то да је у питању хоби са нешто бољом продукцијом од 2021. године (читај: сада може да се слуша).

Обично је ред да се представи рачунар који се користи као и систем зарад упознавања посетилаца са аутором. Велики сам љубитељ usesthis.com интернет презентације стога ћу овде представити своје радно окружење, када су у питању рачунари:

Радна станица

Главна радна станица, и једини рачунар на којем радим, има АМД Рајзен 5 процесор (Ryzen 5 5600G, Cezanne), графичка карта је интегрисана АМД (AMD Renoir, Radeon Vega 7, 2ГБ радне меморије), 2x16ГБ радне меморије и 2 диска и то један нвме а други класичан ССД. Користим један екран дијагонале 27 инча (DELL P2717H). Имам каталог хардвера који сам користио у прошлости, минус мој први рачунар (DELL Optiplex G1, PII, 350MHz, 128MB радне меморије, ATI Rage), на следећој путањи:

Најдуже сам користио рачунар број 2 (мало више од десет година, 2003-2013).

За потребе рада са звуком и музичке продукције, користим опрему која је наведена на мојој страни аматерске музичке продукције

Софтвер

Од софтвера користим Федору као једини оперативни систем, графичко окружење је ГНОМ (оно које стиже уз Федору). Раније сам користио убунту, сидукс (раније аптосид) дебиан (стабилне и нестабилне гране), FreeBSD, voidlinux и сада користим Федору. ГНОМ окружење преферирам због стандарда мада сам дуго користио окружења која поплочавају екран прозорима (енгл. tiling). Понекад тестирам sway на Федори у нади да ћу се вратити на тај систем приказа прозора међутим Вејланд (wayland) није довољно добар тренутно за моје потребе због пар програма који не раде без Xwayland. Допуна: Не тестирам више, одустао сам од идеје!

Како користим рачунар и апликативни софтвер

Нема правила. ГНОМ је неадекватан за рад са много прозора адекватан за рад због подоста бољег и природнијег приказа прозора у верзији 40. Често отварам много прозора и скачем са једног на други задатак. Ређе користим виртуелне машине иако их имам подешене за све прилике. Од 2021. имам и РедХет линукс зарад играња. Већ 10 година имам лепо подешен screen програм који не користим често ових дана, са обзиром да сам раније само у тај програм и гледао, но увек је увек спреман за рад. Најчешће користим командну линију за обраду података и чувам своја подешавања од пре 10+ година.

Често правим резервне копије рачунара на механичке дискове коришћењем rsync програма. Све интернет презентације, које одржавам, израђујем искључиво путем терминала коришћењем своје scms скрипте (веза до скрипте).

Генерално нисам за власнички софтвер но лично имам један изузетак: Bitwig студио. Њега користим као дигиталну радну станицу за рад са звуком због своје подршке за ГНУ/Линукс базиране системе и зато што је један од ретких професионалних програма доступан на тој платформи. За све остало користим софтвер отвореног кода. На пример, док сам ишао у средњу школу, много напора сам улагао да заменим све програме које сам учио у школи са алтернативама, претежно отвореног кода. Резултат се налази на следећој страни: Листа програма за машинце.

Листа програма које користим релативно често: VScodium, GIMP, Firefox, Epiphany, Gedit, Nautilus, rxvt, xterm, gnome-terminal, audacity, evolution, screen, nano, newsboat, mutt, radicale, mbsync, irssi итд.

Потврда идентитета

Потврда идентитета је доступна на Keyoxide презентацији.

Контакт

За све што вас интересује, потражите ме на следећој адреси

ZGp1cmFkakBkdWNrLmNvbQ==

након base64 декодирања.

Други метод би био скенирање баркода испод зарад добијања адресе електронског поштанског сандучета:

ZGp1cmFkakBkdWNrLmNvbQ==
ZGp1cmFkakBkdWNrLmNvbQ==

Остале стране

Остале стране од интереса, у вези са Аутором или овом Интернет Презентацијом:


Ажурирано
Кратка веза ове стране: 6698
QR код ове стране
QR код ове стране