Audacity и телеметрија _

Ова половина 2021. године беше занимљива у свету пројеката и софтвера отвореног кода. Једна од ударних вести у овом моменту је промена полисе приватности за Аудасити, програм за уређивање и управљање звуком. Претпоставка је да стотине хиљада ентузијаста користи овај програм сваког месеца. Ова вест не утиче значајно на пројекат тренутно али би могла да има у будућности.

Аудасити тим је променио своју полису приватности за програм који се користи на десктоп рачунарима. Конкретно, исећи ћу један део где је објашњено шта се све сакупља и оставићу га у оригиналу, без измене:

Why we collect it Personal Data we collect Legal grounds for processing
- App analytics
- Improving our App
- OS version
- User country based on IP address
- OS name and version
- CPU
- Non-fatal error codes and messages (i.e. project failed to open)
- Crash reports in Breakpad MiniDump format
Legitimate interest of WSM Group to offer and ensure the proper functioning of the App
For legal enforcement Data necessary for law enforcement, litigation and authorities’ requests (if any) Legitimate interest of WSM Group to defend its legal rights and interests

Ова полиса приватности је доступна на званичној интернет презентацији Аудасити програма 1. У тренутку писања овог текста, последња измена политике приватности се догодила 2. јула 2021.

Аудасити је пренео своја права у смислу власништва на фирму 2 која је преузела права на име, домен, лого и највећи део ауторског кода који је створен. Овај догађај би могао објаснити промену политике приватности.

Шта ово значи за крајње кориснике? За већину ништа, наставиће да користе алат који обавља посао. Оно што је битно овде нагласити и објаснити је потреба једног програма који ради ван мреже да сакупља податке и шаље их путем мреже. Да, телеметрија је добра ако корисник има могућност да је омогући а не да буде омогућена подразумевано. На интернету се већ воде дуге преписке о овој промени која је већ допринела да се Аудасити клонира али без телеметрије. На званичној гитхаб (енгл. github) страни овог пројекта 3 се водила занимљива дискусија коју препоручујем да прочитате. ХН (енгл. Hacker News) дискусија 4 је вредна читања такође.

У теорији можемо да коментаришемо како аутори желе да се заштите, уколико неко користи овај програм за илегалне радње, у случају захтева било каквог суда и/или сличне институције зарад решавања АБЦ проблема. Можемо да нагласимо како верзије 3.0.2 и старије немају телеметрију и како можете те верзије да користите док не нађете боље. Можемо рећи да ово није први пут у заједници да се овако нешто дешава стога ће настати реплика овог програма (сетимо се Icecat, LibreOffice, Jellyfin, LiberaChat итд.). Можемо поменути и firejail --net=none команду која ће онемогућити програму да комуницира путем мреже. На самом крају, можемо поменути да стварање и обрада осетљивих датотека и докумената се не обавља на уређајима који имају било какав приступ мрежи.

Да ли је ово заиста битно? Апсолутно није, ако се гледа шира слика зато што ће заједница направити нову реплику и наставити независно да развија програм исте визије али другог имена. Да ли треба да се заборави? Не треба.

Допуна: 28. јул 2021.

Променише лиценцу опет 22. јула 2021. године и детаљи се налазе на гитхабу у виду дискусије 5. Пошто је ово други пут да се лиценца мења за мање од једног месеца, ово постаје вредно пажње код корисника који већ траже алтернативе. Није све црно, наравно, зато што аутори програма наглашавају да је могуће да се компилује изворни код без тих додатака:

When you build Audacity from source code all network features are excluded by default. We expect Audacity builds available via Linux distributions to be network-free unless the maintainers of said packages specifically want to include networking features.

Извор 5


Написано - Ажурирано
Кратка веза ове стране: 5386
QR код ове стране
QR код ове стране