4Г интернет за домаћинство у 2021. години _

Брзина и стабилност 4Г интернета се значајно повећала током претходних година. Многи пружаоци услуга данас нуде ЛТЕ везу за домаћинства. Као вишегодишњи корисник овог типа интернет везе, поделићу запажања са вама о томе која је употребна вредност оваквог типа везе за домаћинство у 2021. години. На локацији где се налазим не постоји могућност за било каквом бољом интернет везом путем кабла стога имам непуних 5 година искуства са овим типом интернета у 2021. години. Одмах ћу да напоменем да ситуација није нимало лоша али постоји пар ситница на које ћу вам скренути пажњу.

Пружаоци оваквих услуга (оператери) често нуде у оваквим пакетима ограничену брзину везе или максималну остварљиву брзину. Овај последњи део треба узети у обзир зато што овакав тип интернет везе трпи одређени замор у зависности од популарности мреже оператера (број корисника), броја одашиљача сигнала у вашој околини и ваше физичке удаљености од првог торња одашиљача сигнала. Неретко ми се дешавало да имам одличан проток после 1 ујутру (пример: 50Мбпс) а да у 17 часова буде релативно лош (2-15Мбпс).

Брзина није једини фактор зато што је могуће све урадити и завршити са протоком од 20Мбпс међутим постоји нешто што бих описао као класичан замор везе. Не знам да ли овај термин заиста постоји али је једини који тачно описује шта се дешава. Манифестује се тако што корисник бива прекинут приликом неке операције која траје одређени временски период у континуитету. Најбоље ћу објаснити примером: Зум (Zoom) програм за аудио и видео разговоре би радио 15 минута без проблема али онда дође до успорења и неопходно је поново успоставити везу са учесницима ћаскања или ипак угасити видео разговор како би се брзина стабилизовала. Број корисника Зум програма се повећао за време КОВИД-19 пандемије стога се и тај фактор узима у обзир. У мом случају то није фактор и замор везе је могуће приметити најчешће код свих мрежних операција које захтевају да веза са интернетом не буде прекинута одређено време. У мом случају је то био рад од куће који је захтевао да имам сталну везу са серверима и клијентима. Код других може бити учитавање видео садржаја путем Нетфликса или ЈуТјуба на пример.

Промена ДНС сервера рутера помаже међутим имплементација ове функционалности може да варира у зависности од тога ко је произвођач уређаја који користите за 4Г везу. На пример, садашњи рутер HUAWEI B311s-220 има скривену опцију за промену ДНС сервера. Након што сазнате како да је омогућите, рутер захтева поновно покретање сваких 24ч у просеку. Није идеално поготово зато што овај рутер не нуди аутоматска поновна покретања (има скривену опцију и за то међутим није је могуће користити).

Мајкрософт Тимз (Microsoft Teams) је један од програма који је показао изузетне падове и губитке интернет везе приликом конференцијских разговора на 4Г интернет вези у 2020. години. Такоће Телеграм видео разговори имају исти проблем у тренутку писања овог текста. Могу рећи да све што захтева било какав озбиљнији проток података на мрежи у континуитету ће изазвати замор 4Г интернет везе.

Постоје неки кораци које можете преузети у нади да ће вам се квалитет везе повећати и да ћете бити задовољни интернет везом:

 • Повезати уређај мрежним каблом директно на 4Г модем/рутер - ово се показало као најбоља опција и губитак везе је био минималан. Рад је најчешће био неометан;
  • Напомињем да УСБ рутери који се прикључују директно на рачунар или други уређај раде подједнако добро ако не и боље. Лично користим овај тип везе 12+ месеци за посао у кући и задовољан сам (модел мог уређаја је HUAWEI E3372, нема могућности да покаже RSRP, RSRQ i SINR статусе);
 • Повезивање 4Г модема/рутера на ваш рутер директно (WAN) и коришћење 4Г рутера само за пријем и слање сигнала на ваш додатни рутер који ће даље да шири сигнал. Ово је опција коју сам кренуо да користим за потребе целог домаћинства тако што сам 4Г рутер повезао на класичан рутер (2.4-5Г, без бежичне везе шесте генерације) и угасио бежичну везу на 4Г рутеру (WiFi). Захтева да имате добар сигнал на 4Г рутеру/модему;
 • Проверити да ли можете мењати ДНС на вашем 4Г рутеру/модему. Врло често смо у прошлости имали проблема због лоших ДНС сервера због чега је све било проблематично код домаћих оператера (не бих упирао прстом). Нажалост, ова промена захтева куповину засебног 4Г рутера из слободне продаје а не преко оператера. Наши оператери не дозвољавају промену ДНС сервера на рутерима које деле за 1 динар или више, у моменту писања овог текста (24. јануар 2021.) што није најлошија ствар која може да се деси али би било згодно за имати;
 • Измерите јачину сигнала на 4Г рутеру/модему. Постоје 4 показатеља која су вам врло битна и које треба проверити како би одредили најбољу физичку позицију рутера који ће да прима сигнал. Сигнали који вас интересују су:
  • RSSI (генерални показатељ примљеног сигнала) - ово је практично јачина сигнала коју видите на статус странама вашег 4Г рутера/модема, доступно је на свим 4Г модемима и рутерима;
  • RSRP (снага референтног ЛТЕ сигнала);
  • RSRQ (квалитет примљеног референтног сигнала);
  • SINR (снага сигнала подељена са сумираном вредношћу сигнала који праве интерференцију) - одонос снаге вашег 4Г сигнала и сигнала који праве сметње у близини. Тренутно један од најбитнијих фактора.

Мерење сигнала није тако једноставно зато што је неопходно узети више параметара у обзир. На пример, изузетно јак сигнал (RSSI) са великим сметњама (SINR) ће узроковати лошу интернет везу. Листа вредности од интереса за 4Г кориснике се налази испод у табелама 1.

RSSI (показатељ примљеног сигнала) Јачина сигнала
>= -65 dBm Одличан
-65 dBm до -75 dBm Добар
-75 dBm до -85 dBm Слаб
-85 dBm до -95 dBm Лош

RSRP (снага референтног ЛТЕ сигнала) Јачина сигнала
>= -80 dBm Одличан
-80 dBm до -90 dBm Добар
-90 dBm до -100 dBm Слаб
<= -100 dBm Нема сигнала

RSRQ (квалитет примљеног референтног сигнала) Квалитет сигнала
>= -10 dB Одличан
-10 dB до -15 dB Добар
-15 dB до -20 dB Слаб
<= -20 dB Нема сигнала

SINR (снага сигнала подељена са сумираном вредношћу сигнала који праве интерференцију) Снага сигнала
>= 20 dB Одличан
13 dB to 20 dB Добар
0 dB to 13 dB Слаб
<= 0 dB Нема сигнала

За крај ћу само поменути следеће: сајтови и програми за мерење брзине интернет везе вам неће помоћи да одлучите да ли је веза заиста добра или не. Код коришћења 4Г интернета је често немогуће предвидети неке факторе који могу да утичу на мерење брзине везе. На вама је да покушате да измерите и тестирате што више можете пре куповине. Савет је да узмете 4Г рутер од оператера и да тестирате. Домаћи оператери великодушно нуде опцију да пробате 4Г рутер на пар дана и да вратите уколико нисте задовољни. Искористите ту прилику и посаветујте се са радницима у експозитурама домаћих оператера зарад добијања најбољег решења. Служите се табелама изнад како би могли да донесете закључак да ли је 4Г интернет за ваше домаћинство добар избор.


Написано - Ажурирано
Кратка веза ове стране: 11470
QR код ове стране
QR код ове стране